CEO’s van Amerika’s grootste bedrijven zijn bezorgd over de economie
Mening van de CEO’s
Goldman Sachs heeft een speciaal onderzoeksteam op pad gestuurd om verschillende CEO’s te ondervragen wat zij van de economie vinden op dit moment. Hierbij werd gekeken naar de S&P 500 (Amerikaanse beurs, oftewel AEX). Een van de grootste vermogensbelegger ter wereld, BlackRock, merkte een gebrek aan overtuiging bij de beleggers. CEO Larry Fink af aan dat klanten/beleggers niet weten wat ze met hun geld moeten doen.
Ze zijn bang en trekken zich terug, er wordt steeds meer geld gestort op hun eigen bank en gaan steeds minder beleggen. Dit komt neer op een bedrag van 55 triljoen dollar in de VS, China en Japan alleen. En ondanks dat de markten een uptrend hebben gevonden de laatste tijd, hebben, zijn er nog steeds veel mensen die de echte uptrend in de markt missen.
Het gaat verder dan alleen de economie
Het lijkt erop dat CEO’s niet alleen bezorgd zijn over de economie alleen. Starbucks CEO Howard Schultz wees ook op de sociale onrust in de VS en de mindere omzet van zijn bedrijf. ” Ik denk dat we in een situatie zitten die erg lastig is. Je hebt binnenlandse onrust door de verkiezingen die er onzeker zijn en ik denk dat de problemen rond de terreur een hoog niveau van angst hebben gecreëerd.
En zo zijn we niet alleen aan het toekijken hoe de economie stukje bij beetje neergaat. Er zijn veel meer dingen waar de mensen geconfronteerd mee kunnen worden. Hij voegde hier nog aan toe dat dit invloed heeft op de verkopen en hierbij op de consument.
De CEO van McDonald’s, Steve Easterbrook merkte ook veel van dezelfde thema’s op als die Schultz aanhaalde. “Ik denk over het algemeen dat er een ruimere mate van onzekerheid heerst in de hoofden van de consumenten en beleggers op dit moment, zowel financiële onzekerheid als onzekerheid over de toekomst. Mensen worden steeds bewuster van deze onzekere wereld.
Economische gegevens
Economische gegevens, zoals het consumentenvertrouwen en detailhandel verkopen, is afgelopen week een stuk gedaald. Citi Economic Suprise Index (bedrijf dat economische data bijhoudt) is toch positief over de recente ontwikkelingen, ze hadden een forsere daling verwacht.
Misschien schuiven de bedrijven het wel af op de “economische onzekerheid”, terwijl dit eigenlijk minder invloed heeft en dat ze zelf meer hadden kunnen doen om meer verkopen te doen. Sommige analisten denken dat het veel grote bedrijven zich indekken omdat ze tekortschieten aan de verwachtingen. Toch is de grote bezorgdheid van deze grote CEO’s niet iets om zomaar te negeren.