‘Economische cijfers nemen controle over handelsdag’
Naar verwachting opent de beurs woensdag nagenoeg vlak. Op de laatste handelsdag van augustus kijken beleggers voornamelijk uit naar een Europees inflatiecijfer en een rapport over de Amerikaanse banenmarkt. Vrijdag wordt het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten gepubliceerd, het Europees inflatiecijfer loopt hier op vooruit. We kunnen stellen dat de economische cijfers controle nemen over de handelsdag.
Economische cijfers
Er werd voorbeurs bekend dat de winkelverkopen met 1,7 procent zijn gestegen op maandbasis in Duitsland. In juni daalde dit cijfer nog van de grootste economie van Europa met 0,6 procent. Om 11.00 uur komt Eurostat met gegevens over de werkloosheid en inflatie. Op maandag bleek uit een voorlopige schatting dat de Duitse consumentenprijzen in de maand augustus ongeveer hetzelfde zijn gestegen als in juli.
In de middag zal ADP (databeheerder uit de VS) informatie melden over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven. In het banenrapport van de overheid worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector opgenomen. De banenmarkt heeft een grote invloed op het rentebeleid van de Federale Reserve. Dinsdag gaf de Fed-vicevoorzitter Stanley Fischer aan dat de banenmarkt in Amerika bijna op volle sterkte is.
Lege bedrijfsagenda
De bedrijfsagenda is nagenoeg leeg op het Damrak en het cijferseizoen is nagenoeg ten einde. Nabeurs op dinsdag kwamen vastgoedbedrijf Bever en Holdinginvesteerder HAL nog met resultaten over de eerste helft van dit jaar. Voor opening publiceerde investeerder Value8 cijfers.
Fusiebedrijf Ahold Delhaize kan mogelijk reageren op beleggingsadviezen. Het aandeel Ahold Delhaize werd door Goldman Sachs gevolgd met een neutraal advies, terwijl JPMorgan het supermarktconcern een koopadvies meegeeft. Digitaal beveiliger Gemalto heeft een opdracht van het Russische oliebedrijf Gazprom Neft voor het het beveiligen van klantenkaarten gemeld.
Kleine verliezen
Woensdagochtend noteerde de prijs van een vat Amerikaanse olie 0,2 procent lager op 46,27 dollar. Tevens werd Brent 0,2 procent goedkoper, 48,28 dollar. De euro was met 1,1150 dollar net zoveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.