Moederbedrijf van Thuisbezorgd naar de beurs (Takeaway.com)
Dinsdag 9 september kwam naar buiten dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd (Takeaway.com) binnen een aantal weken naar de beurs zal gaan. Dit is toch enigszins verrassend te noemen, het bedrijf maakte echter een snelle groei door.
Thuisbezorgd naar de beurs
Het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, Takeaway.com, gaat naar de beurs in Amsterdam. De online opererende onderneming wil ongeveer 175 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen, bedoeld om schulden af te lossen en te investeren in zowel mogelijke overnames als bestaande activiteiten.
De beursgang zal in de komende weken plaatsvinden, afhankelijk van onder andere de marktomstandigheden. De bestaande aandeelhouders, onder wie twee durfinvesteerders, bieden ook stukken aan. Topman en oprichter Jitse Groen blijft grootaandeelhouder, maar zal geen controlerend belang hebben, dit gaf hij aan in een toelichting.
In 2000 werd Takeaway.com opgericht en is in negen Europese landen actief. Naast Nederland zijn dat onder meer België, Oostenrijk, Polen en Duitsland. Afgelopen jaar bestelden klanten zo’n 34 miljoen maaltijden ter waarde van bij elkaar 651 miljoen euro via de websites van het bedrijf.
Overnames
Die bestellingen leverden Takeaway.com een omzet op van 77 miljoen euro, twee derde meer dan het jaar ervoor. Deze groei is onder meer te danken aan overnames. Het bedrijf is nog niet winstgevend. Vorig jaar was het bedrijfsresultaat (ebitda) 3,8 miljoen euro negatief, het nettoverlies bedroeg 19,6 miljoen euro.
In Duitsland drukken voornamelijk de hoge marketingskosten het bedrijf nog diep in de rode cijfers. ,,Wij richten ons op de massa”, zei topman Groen. ,,We gaan er vanuit dat iedereen wel minstens één keer per jaar een maaltijd bestelt. Maar om iedereen te bereiken heb je wel televisiereclame en grote billboards nodig.”
Verschillende redenen
Dit is de reden waarom de marketingkosten voorlopig blijven toenemen. Specifiek voor Duitsland, waar de omslag naar online eten bestellen later is begonnen dan bijvoorbeeld in Nederland. In deze markt valt dus nog veel winst te behalen voor het bedrijf. Naar eigen zeggen zijn ze daar nu al de grootste speler, maar behalen ze in eigen lang nog altijd meer omzet.
Takeaway.com verwacht zelf dat binnen twee tot ongeveer drie jaar dat de omzet zo sterk zal zijn gegroeid, dat in ieder geval het bedrijfsresultaat positief is, zowel voor de Duitse tak als voor het gehele bedrijf. Het is de bedoeling dat de onderneming na de beursgang geheel schuldenvrij is.